Ősi parazita és gazdája kövületére bukkantak

Érdekes parazita, Érdekes parazita

a paraziták jó minőségben néznek kandira parazita

Tweet A Érdekes parazita Egyetem kutatói vezette nemzetközi csapat új, megkövesedett fajt fedezett fel, és ősi parazitaként azonosította. A fosszilis fajra és gazdatestére herefordshire-i, millió éves kőzetekben bukkantak rá. A kutatók szerint az milliméter hosszú lelet kivételesen jó állapotban van. A megkövesedett faj - egy féregatka, amelynek féregszerű teste, feje és két pár végtagja van - olyan parazita, amelynek képviselői manapság is megtalálhatóak a gazdatest légzőrendszerében, ahová táplálkozással kerülnek be.

helminth inváziós anaemia a vadak paraziták

Az eredetileg teljes egészében puhatestű őslény az első féregatkafaj, amelyet gazdatestével együtt találtak meg, ami jelen esetben egy kagylósrák. A vizsgálatot a Current Biology folyóirat közölte. David Siveter, a vizsgálat szakembere szerint a felfedezés nemcsak azért fontos, mert a fosszilis adatokban érdekes parazita ritka parazitákra nyújt példát, hanem azért is, mert az ősi féregatkák lehetséges gazdaszervezetei, illetve életmódjuk eredete máig vita tárgyát képezi.

megöli e a férgeket Irkutszk ellenőrzi a parazitákat

A felfedezés megerősíti, hogy ezek az élőlények már legalább millió évvel ezelőtt ektoparazitái testfelszíni élősködői voltak a tengeri gerincteleneknek, emellett azt is sugallja, hogy valószínűleg mintegy millió évvel később, a gerincesek szárazföldre költözésével jutottak ki a szárazra és találták meg gazdaszervezeteiket.

A féregatkák kövületei kivételesen ritkák, mostanáig csak maroknyi elszigetelt, fiatal egyedről volt tudomásuk a kutatóknak.

vese paraziták tisztítása paraziták ösztönzik

Manapság mintegy fajuk ismeretes, majdnem mindegyikük gerinces állatok parazitája. Különösen a hüllőket kedvelik, de az embert sem vetik meg.

férgek tacskó tüneteiben enterobiasis röviden

A kövületben a féregatkák némelyike a kagylósrák héján belül, a peték közelében található, mások héjának külső felszínére tapadnak. A féregatka és gazdateste millió éve, a szilur földtörténeti időszakban élt a tengerben, amely az akkoriban a meleg, déli szubtrópusi földrajzi szélességekhez tartozó Anglia déli részének nagy részét befedte.

Az állatokat pusztulásuk után vulkáni hamu terítette be és őrizte meg.

galandféreg scolex az emberi kerek féreg fejlődési stádiumai

Az új faj az Invavita piratica nevet kapta. A leleteket 3D-s számítógépes modellezéssel virtuális kövületekként rekonstruálták, a felvételen a narancssárga élőlények a paraziták.

Top 10 csodálatos dolog, amit jégbe fagyva találtak