Hogyan védekezzünk a szántóföldi polifág kártevők ellen? - Mezőhír - Lambda férgek

Parazita lambda

Toxoplazmózis és balesetek Az egér születésétől fogva retteg a macskától, ám ha a Toxoplasma gondii nevű parazita megfertőzi, elveszíti a vele született félelmet - ezt eddig is tudták a kutatók.

parazita lambda milyen szerveket fertőz az emberi körgyűrű

Új fejlemény azonban, hogy ez a viselkedési zavar akkor is megmarad, ha a kórokozó már eltűnt az állat szervezetéből - írta a BBC hírportálja a PLoS ONE című szaklapban ismertetett kísérletről. A kaliforniai Berkeley egyetem Wendy Ingram vezette kutatócsoportja azt vizsgálta meg, hogy reagálnak az egerek a hiúz vizeletére. A macskafélék jellemzően a vizeletükkel jelölik meg a területüket, ezek a nyomok pedig segítenek az egereknek, hogy ne tévedjenek olyan vidékre, ahol ragadozók ólálkodhatnak.

parazita lambda csíkok a bőrön parazita

Azok az állatok, amelyeket nem fertőztek meg toxoplazmával, irtózva fordultak el, mikor a hiúzszagot megérezték, a fertőzöttek ellenben zavartalanul sétáltak át a vizelettel jelölt teszthelyen. Egy múló fertőzés feltehetően férgek ellen megelőzés céljából változást okozott a gazdaszervezetben, ennek pedig a fertőző betegségek kutatása szempontjából óriási jelentősége lehet" - hangsúlyozta Ingram.

A rágcsálók általában úgy kapják el az élősködő okozta betegséget, a toxoplazmózist, hogy toxoplazmát tartalmazó macskaürüléket fogyasztanak.

Schistosomiasis (1990): Entire title

Testükbe kerülve a parazita minden szervükbe, az agyukba parazita lambda beférkőzik. A fertőzés emberre is veszélyes, becslések szerint az Egyesült Államokban évente mintegy ezren kapják el a parazita lambda, amely várandósság alatt súlyos szövődményeket, vetélést is okozhat.

parazita lambda bélféreg szekrekedes

Az állapotos nőket régóta intik arra, hogy ne nyúljanak a macskaalomhoz, mert az egysejtű az ürülékkel terjed. A macskatartó kismamák toxolpazma-szűrésen vehetnek részt, amely kimutatja, van-e vérükben ellenanyag, azaz átestek-e már a fertőzésen.

A kórokozó a várandósok mellett azokat is veszélyezteti, akiknek meggyengült az immunrendszerük.

  • Hogyan védekezzünk a szántóföldi polifág kártevők ellen? - Mezőhír - Lambda férgek
  • Molekuláris biológiai technikák | Digitális Tankönyvtár
  • Dipilllobothriasis ember
  • Ascaris típusú fejlődés
  • Paraziták okozta áramütés
  • A kórokozó felfedezésének Trichomonas története

Korábban a kutatók már a személyiségzavaros betegek - például skizofréniások - hangulatingadozásaival is összefüggésbe hozták az említett parazitát. Kísérletünk azt bizonyította, hogy a parazita semmilyen szemmel látható kárt nem okozott, az egér idegrendszerében mégis jelentős és maradandó változás történt" - magyarázta a kutatás vezetője.

parazita lambda férgek a belekben ultrahanggal